Kursöversikt

Översikt av Ämneslärarprogramet

 Terminsöversikt 

Inriktning grundskolans årskurs 7-9

Trasmatta inriktning 7-9  

Inriktning gymnasiet
 

Trasmatta Inriktning gymnasiet.png  

 

Utbildningsplan

Kursförteckningar årskurs 7-9

Kursförteckningar för samtliga ämneskombinationer med förstaämne

Du studerar två ämnen under 4 år eller tre ämnen under 4-5 år (beroende på hur du lägger upp studierna). Med en examen avsedd för årskurs 7-9 blir du behörig för undervisning i dessa årskurser i de ämnen som ingår i din examen. Du får även följande behörighet att undervisa: 

  • Din examen ger behörighet att undervisa i dessa ämnen i årskurs 4-6.
  • För ämnena bild respektive idrott och hälsa ges behörighet även för årskurs 1-3.
  • I de ämnen där du har 90 hp i ämnet i din examen blir du behörig att undervisa i gymnasieskolan (för ämnena samhällskunskap och svenska krävs dock 120 hp).
  • Du blir då även behörig att undervisa inom vuxenutbildningen på motsvarande nivå och i motsvarande ämnen.

 

Kursförteckningar Gymnasiet

Kursförteckningar för samtliga ämneskombinationer med förstaämne

Du studerar två ämnen under 5 år.

  • Med en examen avsedd för gymnasieskolan blir du även behörig att undervisa i årskurs 7-9 i de ämnen som ingår i din examen, om ämnet finns i grundskolan.
  • Gällande idrott och hälsa respektive bild blir du behörig för undervisning i dessa ämnen även i årskurs 1-6.
  • Du blir även behörig att undervisa inom vuxenutbildningen på motsvarande nivå och i motsvarande ämnen.

 

Studier inom ämnen och ämnesdidaktik

Vid Malmö universitet studerar du ämnen som ger dig goda förutsättningar att utveckla en professionell identitet som kännetecknas av ämnes- och ämnesdidaktiskt kunnande i de ämnen som du studerar, ett pedagogiskt ledarskap och förmåga att medverka i skolutveckling. Ämnena är forskningsanknutna och anpassade för professionen genom att du studerar ämne och ämnesdidaktik inklusive metodik integrerat. I förstaämnet ingår också den del av den utbildningsvetenskapliga kärnan som bäst studeras tillsammans med ett ämnesinnehåll. Ämnena vid Malmö universitet är således utformade som akademiska professionsämnen. I förstaämnet ingår även två självständiga arbeten.

Malmö universitet och Lunds universitet samarbetar för att kunna erbjuda fler ämneskombinationer. Ämnen som studeras vid Lunds universitet kan ha en delvis annan utformning än ämnen som studeras vid Malmö universitet.

Länk till en figur som illustrerar hur ämneslärarprogrammets olika delar hänger samman

 

Två självständiga arbeten 

Du gör två självständiga arbeten varav ett är på grundnivå och ett är på avancerad nivå (examensarbete). Båda arbetena genomförs inom ditt förstaämne vilket innebär att de ska behandla ämnes- och ämnesdidaktiska frågor inom detta ämne.

Kunskapsöversikt (självständigt arbete på grundnivå)
Du gör ett självständigt arbete på grundnivå den 5:e eller 7:e terminen beroende på vilken utbildning du går. Du ska då göra en kunskapsöversikt i ditt förstaämne. Arbetet kan vara en utgångspunkt för examensarbetet på avancerad nivå som du ska göra i slutet av utbildningen. Du har stöd av en handledare. Ett viktigt stöd är också den guide som beskriver hur arbetet går till. Guiden innehåller riktlinjer för arbetet. Där finns information om vad en kunskapsöversikt är samt formalia som uppsatsens utformning, slutseminarium och bedömningskriterier. Det finns också filmguider som stöd för ditt arbete.

Kursguide - Självständigt arbete på grundnivå (SAG)

 

Examensarbete (självständigt arbete på avancerad nivå)
I kursen Examensarbete jobbar du självständigt antingen ensam eller i par. Du har stöd av en handledare. Ett viktigt stöd är den guide som beskriver hur arbetet går till, i vilka genrer som arbetet kan skrivas i, vad som förväntas av dig som student respektive av handledare och examinator. Där beskrivs också formalia som uppsatsens utformning, hur examinationsseminariet går till och kriterier för bedömning. Det finns också filmguider som stöd för ditt arbete.

Kursguide - Examensarbete

 

Utbildningsvetenskaplig kärna

I din utbildning ingår en utbildningsvetenskaplig kärna (UVK). Den handlar om generell lärarkompetens och omfattar 60 högskolepoäng (hp). Följande ingår enligt examensförordningen: skolväsendets historia, organisation och villkor samt skolans värdegrund innefattande de grundläggande demokratiska rättigheterna och de mänskliga rättigheterna; läroplansteori och didaktik; vetenskapsteori och forskningsmetodik; utveckling, lärande och specialpedagogik; sociala relationer, konflikthantering och ledarskap; bedömning och betygsättning samt utvärdering och utvecklingsarbete. På Malmö universitet studerar du UVK på två sätt, dels som en integrerad del av dina ämnesstudier (15 hp) i förstaämnet, dels i särskilda kurser (45 hp). I förstaämnets kurser integreras således 15 hp UVK, där frågor om didaktik, styrdokument, bedömning i ämnet och elevers språk- och kunskapsutveckling behandlas. Detta innehåll studeras bäst tillsammans med ett ämnesinnehåll och ingår därför i dina ämnesstudier. Övrigt innehåll inom UVK (45 hp) samlas utifrån teman i särskilda kurser om 9 högskolepoäng vardera. Dessa fem kurser läses till stora delar gemensamt med alla studenter som läser ämneslärarutbildningen under samma årgång. Kurserna är:

  • Pedagogiskt ledarskap, sociala relationer och konflikthantering (UV1)
  • Skolväsendets organisation och värdegrund (UV2)
  • Lärande, bedömning och utvärdering (UV3)
  • Specialpedagogiska perspektiv på utveckling och lärande (UV4)
  • Vetenskap och beprövad erfarenhet (UV5)

Kursordningen innebär att den första kursen tar sin utgångspunkt i studentens roll som pedagogisk ledare sett i ljuset av skolans demokratiska uppdrag. I den andra kursen är skolans uppdrag, styrning och organisation ur ett nationellt och internationellt perspektiv i fokus.

Den tredje kursen belyser bedömning och skolkvalitet utifrån olika perspektiv på elevers lärande. Den fjärde kursen tar sin utgångspunkt i hur barns utveckling och lärande påverkas av deras skilda förutsättningar och levnadsvillkor. Den femte kursen, som ligger före examensarbetet, är inriktad på vetenskapsteori och metodologi med professionsrelevanta forskningsfrågor i fokus.

En sammanfattning av teoretiska perspektiv som behandlas i de fem UVK-kurserna finns i dokumentet  Teoretiska perspektiv i uv-kurser.pdf

 

Tvärvetenskapliga perspektiv

Utbildningen innehåller ett flertal tvärvetenskapliga perspektiv som involverar kunskapsområden från olika discipliner. Du ska utveckla kompetens att närma dig frågeområden utifrån olika ämnes- och vetenskapsområdens kunskap, metoder och terminologi. Hållbarhet är ett sådant perspektiv. Det har en särskilt framträdande roll, eftersom det i en bred bemärkelse omfattar många andra perspektiv och aspekter. Andra och överlappande tvärvetenskapliga perspektiv i din utbildning är jämställdhet och jämlikhet, interkulturalitet, internationalisering, digitalisering, bildning, etik och värdegrund, akademisk litteracitet samt estetiska uttrycksformer och läroprocesser. Samspelet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet är ytterligare ett perspektiv som genomsyrar utbildningen.

 

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

I din utbildning ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) om 30 högskolepoäng, vilket motsvarar 20 veckor under hela utbildningen.

Du har din placering i huvudsak på en skola för att kunna följa såväl elevernas som verksamhetens utveckling över tid. Efterhand som du fördjupar dina kunskaper och din  handlingskompetens förväntas du bli allt djupare involverad i verksamheten på partnerskolan och ta ett allt större ansvar för planering, genomförande och utveckling av undervisning. För att få inblick i en verksamhet med andra förutsättningar genomför du en del av din VFU i en annan skola.

 

Kvalitetsarbete

För varje utbildningsprogram finns en programnämnd som ansvarar för att följa upp kvaliteten i programmet i dess helhet. Denna uppföljning sker fortlöpande samt i ett årligt uppföljningsmöte där beslut fattas om handlingsplan för planerade åtgärder och aktiviteter. I det löpande arbetet ingår att behandla förslag på nya och reviderade kursplaner inom programmet. Programnämnden ska särskilt verka för att programmen utvärderas och utvecklas i enlighet med kvalitetsarbetet vid Malmö universitet och inom fakulteten. Tillfälliga och/eller permanenta utskott och arbetsgrupper är knutna till nämnden. Programnämndens arbete leds av en ordförande. I nämnden ingår, utöver ordförande, programsamordnare, lärare från berörda institutioner, representanter från yrkeslivet (som kan adjungeras) samt studenter. På  programnämndens sida finns bland annat protokoll och utvärderingar av utbildningen. 

 

Kontaktpersoner

Som student på ämneslärarutbildningen tillhör du under hela din utbildning den institution som ger ditt förstaämne. Det är biträdande prefekt vid institutionen som ansvarar för dina studier och din studiegång.

För frågor som mer övergripande rör programmet i sin helhet och dess kvalitet, så är du välkommen att kontakta programsamordnare  Jan-Eric Ekberg   och Jesper Sjöström. 

 

Institution Kultur-språk-medier

Biträdande prefekt: Charlotte Rosenkvist

Studentansvarig: Maria Kouns

Ämnen och ämnesansvariga lärare:

Engelska och lärande: Shaun Nolan

Svenska och lärande:  Eva Bringeus

Svenska som andra språk och lärande:  Zeljka Prelevic

Bild och lärande:  Ann-Mari Edström

 

Institution Samhälle, kultur och identitet

Biträdande prefekt:  Bodil Cronquist

Studentansvarig: Bodil Cronquist

Ämnen och ämnesansvariga lärare:

Religion och lärande:  Martin Lund

Samhällskunskap och lärande: Joakim Glaser

Historia och lärande David Rosenlund

 

Institution: Idrottsvetenskap

Biträdande prefekt: Gun Normark

Studentansvarig: Marie Larneby

Ämne och ämnesansvarig lärare:

Idrott och lärande:  Jan-Eric Ekberg

 

Institution: Naturvetenskap-matematik-samhälle

Biträdande prefekt:  Lena Andersson

Studentansvarig: Lena Andersson

Ämnen och ämnesansvariga lärare:

Matematik och lärande:  Lisa Björklund Boistrup

Naturkunskap och lärande:  Mats Lundström

Geografi och lärande:  Per Schubert

Biologi och lärande:  Agneta Rehn

Teknik och lärande: Myrtel Johansson