Kursöversikt

Översikt Grundlärarutbildningen inr. åk 4-6

Terminsöversikt ant. H20/H21/H22/H23

  

Ant. H23 Utbildningsplan och Kursförteckning
Ant. H22 Utbildningsplan och Kursförteckning
Ant. H21 Utbildningsplan och Kursförteckning
Ant. H20 Utbildningsplan och Kursförteckning

 

Terminsöversikt ant. H18/H19

  

Ant. H19 Utbildningsplan och Kursförteckning
Ant. H18 Utbildningsplan och Kursförteckning

 

Undervisnings- och fördjupningsämne

Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 4-6 innehåller fyra undervisningsämnen om minst 30 hp. Svenska, Matematik och Engelska är obligatoriska ämnen, men det fjärde undervisningsämnet är valbart. Du kan välja att ha antingen NO och teknik, SO, Bild, Idrott och hälsa eller Musik i din examen som fjärde undervisningsämne.

När du har läst 15 hp i samtliga dina undervisningsämnen ska du välja ett fördjupningsämne. Det finns fem fördjupningsämnen att välja mellan: Engelska och lärande, Matematik och lärande, NO, teknik och lärande, SO och lärande eller Svenska och lärande. I fördjupningsämnet skriver du två självständiga arbeten varav ett är ditt examensarbete. I fördjupningsämnet integreras också en del av den utbildningsvetenskapliga kärnan med ämnesstudierna. 

Information om fördjupningsämne och fjärde undervisningsämne, se moduler.

 

Utbildningsvetenskaplig kärna
Studier inom utbildningsvetenskaplig kärna (uvk), 60 högskolepoäng, omfattar följande områden enligt examensförordningen: skolväsendets historia, organisation och villkor samt skolans värdegrund innefattande de grundläggande demokratiska rättigheterna och de mänskliga rättigheterna; läroplansteori och didaktik; vetenskapsteori och forskningsmetodik; utveckling, lärande och specialpedagogik; sociala relationer, konflikthantering och ledarskap; bedömning och betygsättning samt utvärdering och utvecklingsarbete.

 

Självständigt arbete
Du som läser till  grundlärare 4-6 gör ett självständigt arbete på grundnivå den 5:e eller 7:e terminen beroende på vilken utbildning du går. Du ska då göra en kunskapsöversikt i ditt fördjupningsämne. Arbetet är tänkt att vara en utgångspunkt för examensarbetet på avancerad nivå som du ska göra i slutet av utbildningen. Det viktigaste stödet för att kunna genomföra arbetet är naturligtvis din handledare, men vi erbjuder också andra resurser till din hjälp. Kursguiden innehåller riktlinjer för arbetet. Där finns information om formalia som uppsatsens utformning, slutseminarium och bedömningskriterier.

 

Examensarbete
I kursen Examensarbete jobbar du självständigt antingen ensam eller i par. Du har stöd av en handledare men du kan ändå ha nytta av ytterligare stöd. Här hittar du mer generell information om att skriva examensarbete på Malmö universitet, vilket stöd du kan få i arbetsprocessen och hur du gör för att publicera ditt arbete när det är klart. Du har tillgång till en guide som beskriver hur arbetet går till, vad som förväntas av dig som student respektive handledare och examinator. Där beskrivs också formalia som uppsatsens utformning, hur examinationsseminariet går till och kriterier för bedömning. Guiderna gäller för dig som är antagen 2011 eller senare.

 

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
I din utbildning ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU). VFUn omfattar 30 högskolepoäng,  vilket motsvarar 20 veckor under hela utbildningen och är obligatorisk. Du är i huvudsak placerad på en och samma förskola/skola under din VFU. 

 

Kvalitetsarbete
För varje utbildningsprogram finns en programnämnd som ansvarar för att följa upp kvaliteten i programmet i dess helhet. Denna uppföljning sker fortlöpande samt i ett årligt uppföljningsmöte där beslut fattas om handlingsplan för planerade åtgärder och aktiviteter. I det löpande arbetet ingår att behandla förslag på nya och reviderade kursplaner inom programmet. Programnämnden ska särskilt verka för att programmen utvärderas och utvecklas i enlighet med kvalitetsarbetet vid Malmö universitet och inom fakulteten. Tillfälliga och/eller permanenta utskott och arbetsgrupper kan knytas till nämnden. Programnämndens arbete leds av en ordförande. Därutöver ingår programsamordnare, lärare från berörda institution(er), representanter från yrkeslivet (som kan adjungeras) samt studenter. På programnämndens sida finns bland annat protokoll och utvärderingar av utbildningen.