Genusmedveten undervisning - version för självstudier

Välkommen till kursen genusmedveten utbildning!

Kursen finns i två versioner. Den ena består av en webbaserad del kombinerat med 3 workshops. Denna version är dock avsedd för självstudier och består enbart av den webbaserade delen.

Kursen består av två spår:

  1. Jämställdhetsintegrering
  2. Genusmedveten utbildning som är uppdelad i sju moment

 

Spåret, jämställdhetsintegrering, finns för att ge kursen ett vidare sammanhang om varför Malmö universitet vill stödja lärare och fördjupa kunskaper om genus i undervisning. Det är en fördel att börja kursen i detta spår då det ger dig/er en ökad förståelse för det uppdrag som samtliga lärosäten fått och hur Malmö universitet valt att ta sig an uppdraget.

I det andra spåret, genusmedveten utbildning finns inledande texter om varför genusmedveten utbildning är viktigt och förslag på frågor att ställa och förslag på hur lärare och arbetslag kan utveckla sitt arbetssätt.

Därefter följer sju moment som steg för steg går igenom olika aspekter i kursplanering, examination, lärandemiljö osv. Det finns frågor till varje moment.

 

Instruktioner för webbkursen

Denna kurs riktar sig till undervisande medarbetare  Malmö universitet och har fokus på hur vi kan bedriva och planera undervisning genusmedvetet. Tanken med kursen är att du själv, tillsammans med ditt arbetslag eller med dina kollegor på en APT (Arbetsplatsträff) eller liknande, ska granska och reflektera över hur undervisning planeras, bedrivs och kommuniceras hos er. Ni gör det med utgångspunkt i den ordinarie verksamheten och dokumenterar det ni kommer fram till, för att använda som stöd för eventuella behov av förändringar.

Jämställdhetsintegrering 
Genom att arbeta genusmedvetet med undervisning och kursplanering bidrar lärare och studenter till en mer inkluderande universitetsmiljö genom att förändra maktordningar som ger några fördel på grund av kön (eller andra maktordningar). Malmö universitets särskilda satsning kring genusmedveten undervisning är ett av de områden som inryms i det treåriga uppdraget från regeringen att arbeta med jämställdhetsintegrering, vilket rör alla aspekter av universitetets verksamhet så som till exempel styr-/ beslutsprocesser,  meritering, rekryteringsprocesser samt forskningsmiljöer.

Introduktion till genusmedveten undervisning 
Att planera en kurs sker sällan linjärt, från att skriva syfte till hur 
en kursvärdering ska se ut. Snarare påverkar olika delar varandra så att det växer fram en konstruktiv länkning mellan dem. Frågorna nedan är uppdelade under fem olika moment, från kursplan till kommunikation. Besvara frågorna, vilket kan ses som en kartläggning, och fundera också på förslag på möjliga förändringar i relation till genus. Du kan besvara frågorna enskilt eller tillsammans med kollegor.

Moment 1: Kursplan 
Välj ut en kursplan, som du själv eller de i din grupp är bekanta med. Granska kursplanen och reflektera/diskutera sedan över frågor.

Moment 2: Arbetsformer – bedriva undervisning 
Reflektera över om undervisningen i den aktuella kursen bedrivits så att män och kvinnor getts samma möjligheter utifrån frågor

Moment 3: Examination
Utbildning vid Malmö universitet ska präglas av konstruktiv länkning vilket innebär att ett tydligt samband mellan lärandemål, arbetsformer och bedömningsformer ska finnas. Det innebär bland annat att samtliga lärandemål ska bedömas samt att arbetsformerna ska utgå från kursens lärandemål. Därför är det viktig att se över hur genus finns uttryckt bland lärandemålen och vilka arbetsformer som används för att främja att studenterna klarar av dessa

Moment 4: Kursvärderingar
I Högskoleförordningen 1:14 står att: (lärosätet) ger studenterna som deltar i eller har avslutat en kurs möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av (lärosätet).

Moment 5: Lärarlagets sammansättning
Lärarlagets sammansättning kan ge insikter om möjligheter för att genomföra genusmedveten undervisning. Forskning visar att synen på kunskap ofta relateras till kön, dvs att uppfattningar om auktoritet, kunskapssyn, vad som är ”riktig forskning” och skillnad/relationer mellan ideologi, kunskap och politik ofta är könskodat. Vad betyder detta för lärarlagets sammansättning?

Moment 6: Lärandemiljö
Lärandemiljö handlar om de relationer som utvecklas mellan studenter och studenter, såväl som mellan lärare och studenter. Men lärandemiljö berör också frågor om tillit, trygghet, tolkningsföreträde och möjligheter att pröva olika tankar och perspektiv under kursens gång.

Moment 7: Kommunikation
Undervisning sker i en mängd olika former där kommunikation är centralt: på en kurssida, i lärarrum, seminarierum, studenters frågor och kommentarer, instruktioner osv. Kön spelar roll för kommunikation, vem som bekräftas och vilka som tilltalas respektive tar ord eller sätter agendan. Kommunikation handlar också om hur samtal förs och vilka spelregler som gäller. Gynnas någon grupp av befintliga regler? Är reglerna uttalade – och spelar det roll för genusmedveten utbildning?

Litteraturlista

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum